Vinnaren av innovationstävlingen Upcycling Plastic Waste Innovation Challenge avgjordes i ett hackathon förra veckan. Till vinnare utsågs ett team bestående av fyra unga killar vars idé går ut på att identifiera plastflöden med hjälp av satelliter och artificiell intelligens.

Utsläpp av plast i världens vatten och natur är ett globalt problem.

Upcycling Plastic Waste Innovation Challenge utmanade företag att utveckla lösningar för plastavfallsprogrammet. Utmanaren var världens ledande oljesbekämpningsföretag LAMOR, som också skapar sin värdekedja genom återvinning och återanvändning av plastavfall och annan förorening av vatten.

– Vi var öppna för att prova en för oss helt ny typ av problemlösningsram. Under hackathon fick vi höra intressanta synpunkter på hur deltagarna kan bidra till den globala ekosystemplattformen, berättar Mika Pirneskoski, VD för Lamor Corporation Ab.

Idéerna utvecklades under ett tredagars hackathon-evenemang där teammedlemmarna fick stöd av mentorer.
Totalt tävlade sex team i hackathon, kvalificerade från mer än 30 team.

Tegelstenar av plast och satellitdata av olagliga deponier

Masinok Oy:s team och kanadensiska Plaex Building Systems Inc delade andraplatsen i innovationstävlingen.

Masinotek föreslog nya metoder för återvinning av plastavfall. Med hjälp av Pleax innovation komprimeras plastavfall till ett byggmaterial som håller i generationer.

Till vinnare av hackathon valdes av ett team som heter Wastics, vars idé bygger på att med hjälp av satelliter leta efter plastflöden och olagliga deponier.

Lamorin toimitusjohtaja Mika Pirneskoski ja hackathon-voittaja Wastix-tiimi

Lamor Corporation Ab: s VD Mika Pirneskoski och hackathons vinnande team Wastics. Teamet består av Ilmari Ayres, Juho Niemi, Jaakko Sirén och Olli Peura.

– Vi reder ut varifrån plastavfallet härstammar så att vi kan ta itu med avfallets källa. Det mesta plastavfallet härstammar från olagliga deponier. Vår idé utgår på att samla in satellitdata och använda maskininlärning för att analysera informationen, så att vi kan ge exakta koordinater för var man kan leta efter plast och olagliga deponier, sammanfattade Wastics-teamets talesman Juho Niemi.

Hackathons som passion

Medlemmarna i tävlingens vinnarlag, Ilmari Ayres, Juho Niemi, Jaakko Sirén och Olli Peura, deltog i sin första hackathon redan under gymnasietiden.

– Vi märkte att vi förenades av viljan att komma med idéer och utmana oss själva – och att förbättra världen, även om det låter klyschigt, säger Sirén.

För idéerna från hackathon grundade vännerna sitt eget startupföretag, Exebit oy, som de driver i samband med sina studier. Peura studerar medicin, Ayres bioinformationsteknik, Sirén kvantteknologi och Niemi företagsekonomi. Dessutom är Peura, Ayres och Sirén mjukvaruutvecklare.

– Vi har bra gruppdynamik, gediget tekniskt kunnande och vi närmar oss saker från lite olika perspektiv, förklarar Sirén.

– Vi är alltid på jakt efter nya häftiga idéer och tvekar inte att ta oss an dem. Vi är inte proffs, utan fyra unga killar som som utomstående har möjligheten att skapa nya innovationer, tillägger Niemi.

Segern i Upcycling Plastic Waste Innovation Challenge kom som en överraskning för vännerna.

– Vi hade hård konkurrens! Händerna skakade när vi lyssnade på de andras presentationer. Vi är förvånade och naturligtvis också stolta över vår seger. Vi gör verkligen vårt bästa i hackathons, och att utveckla nya idéer har redan blivit något av en rutin. Den här gången lyckades vi verkligen, jublar Niemi.

I framtiden kommer kvartetten att fortsätta utveckla och föra idéer vidare.

– Vi har redan utmanats att tillhandahålla data om avfallsflöden i ett visst område. Lyckas vi med utmaningen öppnas flera dörrar för oss, antyder Niemi.

Idéutvecklingen fortsätter

Innovationstävlingen Upcycling Plastic Waste Innovation Challenge organiseras av det nyländska RECOIN-projektet på beställning av utvecklingsföretagen Novago och Posintra. Innovationstävlingen genomfördes av Ultrahack.

Hackathonin voittaja valittu: Merien roskaongelman voi tulevaisuudessa saada kuriin satelliittien avulla

Upcycling Plastic Waste Innovation Challenge genomfördes av Ultrahack.

– Vi utvecklade genom projektet olika sätt för små och medelstora företag att förnya sin affärsverksamhet. Syftet med att organisera hackathon var att kombinera ett större globalt företags vision om en växande marknad med mindre företags innovationer, förklarar en av projektledarna för projektet, företagsutvecklare Ari Långsjö från Posintra Oy.

Yrityskehittäjä Ari Långsjö, Posintra Oy

En av projektledarna för RECOIN -projektet, företagsutvecklare Ari Långsjö från Posintra oy.

– Den här utmaningen, som var baserad på ett öppet problem, fungerade väldigt bra. RECOIN-projektet har utvecklat olika sätt för att stimulera innovationsverksamheten hos små och medelstora företag. Lamor hade modet och dynamiken att ta sig an utmaningen med ett hackathon och därigenom ta itu med ett av världens mest överhängande problem. Hackathon var även för oss arrangörer en ny upplevelse, som vi efter en viss osäkerhet i början nu kan vara nöjda med, avslutar Långsjö.

Även om RECOIN-projektet lider mot sitt slut, fortsätter arbetet med globala utmaningar.

– Vi följer med intresse ifall vi bland hackathondeltagarnas idéer kunde hitta hitta gemensam grund för vår verksamhet. Vi hoppas att samarbetet med de olika teamen får fortsättning i framtiden, intygar Pirneskoski.

Hackathonin tunnelmia

Stämningar från hackathon som hölls på Myllypuro campus vid Metropolia University of Applied Sciences.

 

Se även videon om stämningen på tävlingsdagarna!

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.